Головна / Прес-центр / Новини компанії / Що робити, щоб українці жили довше?

Новини компанії
Що робити, щоб українці жили довше?

13.02.2019

Що робити, щоб українці жили довше?

Чому українці живуть на 15 років менше, ніж наші сусіди в Європі і на 20 років менше, ніж японці? Чому вмирає більше людей, ніж народжується? Чому ми витрачаємо великі гроші на ліки не від найсерйозніших захворювань? Ці питання відображають об'єктивну реальність нашої країни. І, як завжди, найчастіше ми чуємо відповіді у розрізі «хто винен?», а не «що робити?».

Фармацевтична галузь України успішно розвивалася протягом 25-ти років Незалежності і, на сьогоднішній день, в основному, забезпечила для українців доступність лікарських засобів (особливо для міського населення). Держава у цьому розвитку фактично не брала участі, і ситуація почала змінюватися тільки в останні роки.

Хто і як може впливати на цю ситуацію?

1. Медицина (лікарі)

2. Фармація (ліки)

3. Громадяни (інформованість, самосвідомість)

4. Держава (може впливати на всі три перерахованих вище пункти).

Серйозних хвороб, що призводять до смерті, інвалідності, тривалої втрати працездатності багато. Для прикладу, зупинимося на найпоширеніших і найпідступніших: гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет II типу. Ці захворювання діагностуються у мільйонів українців у віці 45+. На відміну від «хворого зуба», який ми з вами лікуємо негайно, ці захворювання «не болять» і багато років можуть проявлятися тільки загальними симптомами дискомфорту (головний біль, загальна слабкість, набір ваги). Як підсумок катастрофа: інфаркт, інсульт, інвалідність, смерть. І, на жаль, все це трапляється в працездатному віці...

Наведені нижче дані не є рецептом для хворих, тут потрібен лікар, а це просто приклад.

1. Вже давно вчені з'ясували, що прийом малих доз ацетилсаліцилової кислоти (25-75 мг) в день різко покращує реологію крові, тобто перешкоджає утворенню тромбів.

2. Застосування так званих статинів (їх в аптеках представлено безліч) уповільнює розвиток атеросклерозу і утворення атеросклеротичних бляшок, які, як і тромби, можуть закупорювати судини.

3. Лікування гіпертонічної хвороби з достовірним досягненням рівня артеріального тиску не більше 140/80 не тільки можливо, але і доступно всім жителям України, що суттєво зменшує частоту виникнення інсультів та інфарктів. Сьогодні в аптеках представлені десятки сучасних і ефективних лікарських засобів.

4. Прийом сучасних цукрознижувальних препаратів також дозволяє значно (на довгі роки!) відстрочити ускладнення цукрового діабету II типу.

У чому ж відмінність цих хвороб від «хворого зуба»? Головне: ці захворювання відносяться до хронічних і невиліковних. Людина після 50-ти років, як правило, має і гіпертонічну хворобу, і атеросклероз, і часто цукровий діабет II типу. Тобто така людина потребує комплексного лікування. І сьогодні є всі інструменти для збереження на довгі роки працездатності і життя тих самих +15-ти років як в Європі. Не буду говорити про здоровий спосіб життя (не пити, не курити, спорт, правильне харчування і т.п.). Все це важливо, але досягається важче, ніж фармацевтична корекція.

Що ж потрібно:

Довічний (!!!) щоденний прийом (в незалежності від самопочуття) препаратів, що зменшують можливість тромбозу, що уповільнюють атеросклероз, нормалізують артеріальний тиск і цукор крові. Як правило, це 1-2 таблетки в день одноразово. Ключовими і головними є слова довічний і щоденний.

Здавалося б, все дуже просто: щоранку людина приймає 2-3 таблетки і живе на 10-15 років довше. Ці ліки є в кожній аптеці, в різних цінових категоріях, тобто дорого орігинатори, не дорого генерики. Все просто, але водночас все дуже складно. Чому? 10-12 млн українців про це не знають і навіть не підозрюють. Повторюся «не болить!».

Як змінити ситуацію?

Є програма «Доступні ліки», і це прекрасно, її потрібно розширювати. Але цією програмою користуються ті, хто прийшов до лікаря за рецептом, тобто ті, хто знає!!! А ті, хто не знає, просто рано вмирають. Зараз, напередодні виборів Президента України, багато розумних політтехнологів працюють над каналами комунікацій і з цільовими аудиторіями. Тобто вони знають і вміють донести інформацію про кандидата кому завгодно: студентам, солдатам, шахтарям ... Це коштує грошей, але це існує і працює. І цей досвід необхідно негайно використовувати для інформування, освіти 10-12 млн українців про можливість жити на 15 років більше. Далі: вони прийдуть до лікаря, куплять в аптеці ліки, і станеться те, що називається профілактика (запобігання фатальних наслідків). Знову ж, ключовим фактором є «прийдуть до лікаря!», хоча, наприклад, цукровий діабет II типу можна приборкати без ліків, а тільки за рахунок правильного харчування, зниження ваги і фізичних навантажень.

Безумовно, лікар є ключовою фігурою в питанні збільшення терміну життя пацієнта.

Може бути, нам варто витратити дещицю з 95,8 млрд гривень (бюджет охорони здоров'я на 2019 рік) хоча б 0,1% на грамотну PR-кампанію за можливостями жити довше?

За підсумками 2018 року, українці заплатили в аптеках найбільше грошей за препарати Нурофен і Німесил (Моріон). Так, головні та інші болі є у всіх: і у молодих, і у здорових, і у літніх. Якщо наші лікарі почнуть реально використовувати так звані протоколи лікування, то це означає, що ВАМ будуть призначені 1-2 основних препаратів (+15 років життя!). А потім дивіться TV і купуйте, що хочете або що можете.

Ми йдемо в Європу. Нас змушують підняти пенсійний вік це логічно і нормально, у них працюють довше. І це можна зробити, якщо ми будемо жити так довго, як вони живуть. Але це не означає, що жити довше потрібно для того, щоб довше працювати. Жити довше можна і потрібно вже зараз, насолоджуючись здоровим і повноцінним життям.

Євген Сова, комерційний директор ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ»