Главная / Пресс-центр / Новости компании / БХФЗ долучився до програми пілотного проекту з 2D- кодування лікарських засобів

Новости компании
БХФЗ  долучився до програми пілотного проекту з 2D- кодування  лікарських засобів

01.11.2019

БХФЗ долучився до програми пілотного проекту з 2D- кодування лікарських засобів

Перелік учасників, що долучились до пілотного проекту з 2D- кодування, було затверджено 11.10.2019 міністром охорони здоров’я Зоряною Скалецькою. Всього у програмі задіяно 12 підприємств.

2D- кодування є частиною державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів. За даними дослідження, проведеного ВООЗ у країнах з низьким та середнім рівнем доходів, майже 10,5 відсотків усіх лікарських препаратів виявляються фальсифікатом. Такі лікарські препарати підвищують ризики захворювання та смертності серед тих пацієнтів, що їх вживають.

Заради забезпечення захисту життя і здоров’я прав споживачів було прийнято рішення ввести систему контролю і запобігання фальсифікації ліків, що дасть змогу перевірити автентичність упаковки препарату та ідентифікувати її.

Візуально 2D-код не відрізняється від звичайного QR-коду – маленький квадрат зі складними візерунками всередині. Код на кожній упаковці є унікальним і містить у собі ряд інформації: назву продукту та його дозування, код товару, серійний і національний номер, номер партії, термін придатності та інформацію про виробника.

Вважається, що 2D-код важко підробити, тому що він дозволяє виконувати складне кодування великого обсягу інформації у тисячі символів. Його розшифрування проводиться у двох вимірах (по горизонталі і по вертикалі). Кожен згенерований код відправляється у базу єдиної державної системи. Тому, якщо з’являється дублікат, система миттєво розпізнає його як підробку. Держава зможе вчасно реагувати на правопорушення, відстежуючи повний шлях ліків, починаючи від їх виробництва та закінчуючи реалізацією в аптеках.

Важливою особливістю для громадян стане можливість сканувати коди за допомогою звичайного смартфону. Після сканування з’явиться інформація, чи не є препарат фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм. Так, пересічні громадяни зможуть самі впевнитись у безпечності або небезпечності придбаного засобу та допомогти у виявленні фальсифікатів.

Євген Сова, комерційний директор Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу, прокоментував ситуацію щодо участі підприємства у пілотному проекті:

«Головною метою нанесення коду на упаковку вважається наступне: коли препарат із кодуванням опиняється в аптеці, він, під час продажу, проводиться через касовий апарат, після чого вилучається із віртуального сховища. Відповідно, якщо інформацію з коду було зчитано в Києві, і після цього хтось намагається продати упаковку з аналогічним кодом у Харкові, – ліки не пройдуть. Зараз фальсифікати продають в обхід касовим апаратам. Тому, навіть коли система запрацює, потрібно проявляти обережність і довіряти тільки законослухняним аптекам, що ведуть продажі виключно через касу.

Участь у пілотному проекті наше підприємство прийняло з власної ініціативи. Коли щось розпочинаєш як першопроходець, це завжди складно, але у той же час - це можливість найпершим навчитись. На початку 2000-х років лише розпочались розмови про систему якості GMP, а ми вже готувались до її введення на лінію виробництва, чим значно випередили розвиток подій. У 2009 році GMP стає загальнонаціональною вимогою, тоді як на БХФЗ ще у 2002 році було проведено сертифікаційний аудит на відповідність правилам GMP.

Неважливо рано чи пізно, але кодування лікарських засобів буде прийняте як закон, якому повинні слідувати всі без виключення фармацевтичні виробники, інакше вони втратять ліцензію і зникнуть з ринку. Для того, щоб законопроект не звалився, як «сніг на голову», було введено пілотний проект, він, в першу чергу, надає час, необхідний для підготовки. Це затяжний і складний процес, для реалізації якого потребуються вагомі людські та фінансові ресурси. Необхідно закупити обладнання, навчити персонал, розуміти, як взаємодіяти з програмним продуктом системи, що охоплює весь ланцюжок: виробників, дистриб'юторів та аптечні заклади.

Зі сторони БХФЗ виконані всі умовності, щоб розпочати і навчитись. Встановлено спеціалізоване обладнання та проводиться процес 2D- кодування тих ліків, які нами експортуються до країн Європи. У 2D-код вноситься інформація, можливість декодування якої є у цих країнах. Натомість в Україні інформацію з коду неможливо зчитати, оскільки досі немає необхідного програмного компонента. Поки на власні очі ми не побачимо цю систему, залишається технічно неможливим налаштування обладнання під зчитування коду в Україні. Як тільки систему буде встановлено, БХФЗ поступово розпочне випускати власні препарати із 2D- кодуванням на упаковці. На відміну від багатьох інших підприємств, ми готові до цього вже зараз.»