الرئيسية / ШАЛАМАЙ АНАТОЛІЙ СЕВАСТЯНОВИЧ: 25 років на БХФЗ

ШАЛАМАЙ АНАТОЛІЙ СЕВАСТЯНОВИЧ:  25 років на БХФЗ

24.09.2019

ШАЛАМАЙ АНАТОЛІЙ СЕВАСТЯНОВИЧ: 25 років на БХФЗ

Що робить людину успішною? Що допомагає їй досягнути вершин у своїй сфері діяльності? Напевно, це запитання викликало у вас ланцюг з асоціативного ряду людських характеристик, де чи не найперше місце займає талант? Вважається, що це здібність до певного виду діяльності, яка нам подарована природою. Існує гарна  притча, де розповідається про трьох рабів, яким господар подарував монету під назвою талант. Один закопав свій у землю, другий розміняв, а третій примножив. Якщо вірити в існування таланту, то видатні науковці завжди будуть належати до третього типу, який постійно примножує свої знання. Не зупиняючись ні на хвилину, ні на секунду, протягом цілого життя.

Нехай це звучить надмірно та трішки пафосно, але справжній вчений повинен віддавати всього себе науці. Непереривний процес: навчання, пізнання, експериментів та адаптації до умов сучасної наукової проблематики. Тут немає простого або короткого шляху до вершини. Кожен крок — це шлях босоніж по кам’янистих тропах.

«Коли наука досягає якоїсь вершини, з неї відкривається широка перспектива подальшого шляху до нових вершин, відкриваються нові шляхи,по яких наука піде далі.»                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                  С. І. Вавилов

 

Уся терниста  дорога  до наукових вершин, була добре відома Анатолію Севастяновичу Шаламаю. Він розумів, що, попри дарування чи геніальність, без праці над собою не досягнути нової висоти. Коли ще не було інтернету, він виписував наукові журнали та зберігав собі сторінки з актуальними статтями, у такий спосіб «тримаючи руку на пульсі» всіх актуальних наукових тенденцій. Свою працю продовжував навіть після кінця робочого дня й доволі часто засиджувався до третьої години ночі: вивчав, планував, досягав результату. Боязливість нотацій керівництва, догани або навіть звільнення — ніщо з цього не змусить людину працювати вдвічі більше норми. Це можливо тільки завдяки бажанню самовдосконалення, пізнання нового та мрії створити щось унікальне, неповторне. Науковець без цікавості не може жити, багатьох людей до наукових досліджень підштовхує їх же допитливість. Причому, нерідко в міру наближення до розкриття таємниці цікавість тільки зростає. Анатолій Севастянович без роботи не уявляв себе. Його неможливо було зупинити: пришвидшений темп життя та наукову діяльність могли зрозуміти лише такі ж відчайдушні мрійники, що змінюють на краще світ навколо себе.

В 1997 році на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі - за ініціативи Анатолія Севастяновича Шаламая створюється науково-виробничий центр (НВЦ) та дві виробничі дільниці з розробки твердих та м’яких лікарських форм. Сам вчений призначається керівником НВЦ. Для нього це стало новим викликом, поки що нескореною вершиною. Науковець вважав за потрібне змінити вектор розвитку підприємства, стати компанією з цінностями і традиціями близькими до європейських. Тому важливою зміною стало впровадження стандартів належної виробничої практики - Good Manufacturing Practice (GMP). На БХФЗ почали з’являтись технології, що відповідали усім стандартам GMP. БХФЗ - став першим фармацевтичним підприємством, що впровадило в Україні цей стандарт. Таким чином завдавши подальший шлях розвитку української промислової фармації, яка в цьому плані випередила навіть Росію на 5-8 років.

«Хімія — це область чудес, в ній приховане щастя людства, найвеличніші здобутки розуму будуть зроблені саме в цій області.»

 

Максим Горький

 

Робота керівника чимось нагадує пазл: гру-головоломку. Безліч фрагментів, які хаотично перемішані між собою, різної форми та світових відтінків. Потрібно систематизувати фрагменти й лише тоді починати збирати головоломку. Коли всі деталі опиняться на своєму місці, відкриється повна картина. Нарешті є лише два можливих результати: пазл буде зібрано або ні.

Науковець сам підбирає кваліфіковану команду фахівців, які вже мали великий досвід науково-дослідницької роботи в провідних Інститутах НАН України. Це були такі ж працьовиті вчені з якісним мисленням, допитливістю та бажанням експериментувати. Анатолій Севастянович вимагав від підлеглих повної самовіддачі, адже сам горів бажанням звершень.

Чітка організаційна робота та сучасні технології дали можливість створювати нові ліки. Завдяки GMP – стандартизувались виключно всі процеси виробництва, що дозволяло отримувати гарантовано якісні препарати.

 Доволі важко знайти людину, яка б хоч раз у своєму житті не приймала ліки. Проте мало хто замислювався над тим, що за їх створенням стоїть досягнення фундаментальних наук: хімії, біохімії, біофізики, фізіології, фармакології та комплексу фармацевтичних наук. Це справжнє мистецтво, що відкриває дорогу до реальних чудес – рятувати людські життя. Робота фармаколога не легка. Навіть, якщо уявити наче знайдено ефективний засіб здатний викликати гіпотензивний ефект (зниження артеріального тиску), то на цьому робота не закінчується. Фармаколог далі повинен визначити, чи не володіє засіб токсичними ефектами, здатними проявитися при застосуванні препарату. І так у всьому, це робота метода проб і помилок. Саме так, через постійні експерименти, за активною участю Анатолія Севастяновича Шаламая було створено понад 80 препаратів, що підтверджує сучасна номенклатура препаратів БХФЗ. Вершиною його праці став Корвітин® - оригінальний препарат, аналогів якого немає навіть у Європі. За 15 років підприємством було реалізовано більше 17,4 млн флаконів препарату. Член правління Європейського товариства кардіологів Олександр Миколайович Пархоменко, доктор медичних наук і професор Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска, який проводив перші клінічні випробування Корвітину®, зауважив одногоразу, що творці цього препарату заслужили «безстроковий пропуск в рай».

Під керівництвом А.С Шаламая, НВЦ вдалось досягти результатів, що призвели до неймовірного прогресу для БХФЗ - зробили його одним із лідерів на фармацевтичному ринку:

·        Значно розширюється номенклатура лікарських засобів;

·        Створюються дженерики та оригінальні препарати, що містять нові діючі речовини, які вперше розроблені і запатентовані компанією;

·        Розпочато виробництво сухих фітоекстрактів

·        Власними субстанціями забезпечується виробництво 11 лікарських препаратів.;

 ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» вивів на ринок більш 150 найменувань лікарських засобів; став першим серед вітчизняних фармацевтичних виробників, який отримав національний сертифікат #GMP № 1; здійснюється постачання в 19 країн світу; предметом особливої гордості, безумовно, є наші оригінальні препарати, такі як Алохол, Кратал, Квертин, Корвітин, Альтабор.

 

Це все цікаві факти та цифри, але куди важливіше, що за ними протягом 25 років стояв автор понад 200 наукових публікацій, розробник понад 80 лікарських засобів, 36 з яких захищено патентами. Тепер він виходить на заслужений відпочинок, з чим ми його вітаємо, сердечно дякуємо ‌‌ від імені всього ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ». Анатолій Севастянович Шаламай  примножив талант, підкорив вершину, створив чудо та склав пазл.