Головна / Прес-центр / Новини компанії / Офіційна позиція Наглядової ради Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу щодо заяв представників ПрАТ ФФ «Дарниця» від 12.09.2016

Новини компанії

13.09.2016

Офіційна позиція Наглядової ради Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу щодо заяв представників ПрАТ ФФ «Дарниця» від 12.09.2016

13 вересня 2016 року – Наглядова рада ПАТ «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» (далі – БХФЗ) обурена заявою  Олександра Бутка, директора з корпоративних, регуляторних та юридичних відносин ПрАТ ФФ «Дарниця» (далі – «Дарниця») після того, як позачергові загальні збори акціонерів БХФЗ не зібрали кворум – 50% голосуючих акцій.

9 вересня на збори зареєструвалися 43 акціонера та їх представника із 236 акціонерів, що становить лише 33,36% голосуючих акцій, серед яких 16 осіб – це представники «Дарниці» та організацій, які діють в її інтересах.  Жодних скарг чи зауважень щодо процедури реєстрації не надходило. За процесом реєстрації наглядали представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР), а також представники акціонера – власника більше 10% акцій товариства – «Дарниці».

«Члени Наглядової ради БХФЗ були присутні та зареєструвалися на зборах, – заявив Микола Безпалько, голова Наглядової ради БХФЗ. – Представникам «Дарниці» варто переглянути свої методи подання та перекручення фактів, аби уникнути таких безпідставних заяв. Також нам відомо про неодноразові випадки тиску на акціонерів БХФЗ зі сторони скупщиків акцій, які нібито діють в інтересах «Дарниці», з вимогами продати свою частку акцій. Тому зараз організовано постійний юридичний захист людей від спроб заволодіти їхніми активами».

8 вересня, напередодні зборів, БХФЗ знову отримав повідомлення з Центрального територіального департаменту НКЦПФР про призначення представників Комісії для здійснення нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах акціонерного товариства.

«Ми попросили пояснити причини і мотиви такого прискіпливого контролю за діяльністю БХФЗ, оскільки жодного разу не було випадків серйозних порушень прав акціонерів чи встановленої процедури зборів, – зазначив секретар Наглядової Ради БХФЗ Олег Голобородько. – Останнім часом на підприємство здійснюється також адміністративний тиск. З огляду на те, що власник «Дарниці», народний депутат України Гліб Загорій заявляв про наміри отримати контроль над БХФЗ, ми також направили відповідного листа і звернули на цю ситуацію увагу Національного Антикорупційного бюро України».

До порядку денного зборів за пропозицією «Дарниці» також було включено питання про переобрання складу Наглядової ради.

«Новий акціонер «Дарниця», який володіє трохи більше 30% акцій, намагається змінити весь склад Наглядової ради БХФЗ та обрати лише своїх представників, – додає Микола Безпалько. - Звичайно, акціонери БХФЗ мають підстави не довіряти людям, які ставлять під сумнів десятки років роботи у напрямку створення сучасного фармацевтичного підприємства України. Довіру не побудуєш на обливанні брудом компанії, яка першою в Україні перейшла на роботу відповідно до вимог найвищих світових стандартів та залишається важливою частиною в житті багатьох акціонерів».

Про ПАТ «НВЦ «Борщагівський ХФЗ»

Перше в Україні фармацевтичне підприємство, що повністю впровадило європейські та міжнародні стандарти у сфері якості (GMP, ISO 9001), дистрибуції (GDP), екологічного менеджменту (ISO 14001), енергоменеджменту (ISO 50001), охорони здоров’я та безпеки праці персоналу (OHSAS 18001), а також соціальної відповідальності (SA 8000).

Входить у двадцятку найбільших фармвиробників України. На підприємстві працюють 813 працівників, з них 76 зайняті науково-дослідною діяльністю. Річна виробнича потужність усіх 5 основних цехів, кожен з яких повністю відповідає GMP стандартам, складає 1,7 млрд таблеток і капсул, 64 млн флаконів стерильних і нестерильних антибіотиків та сиропів, 5 млн туб.

Виробничі лінії укомплектовані інноваційним високотехнологічним обладнанням провідних європейських компаній. З 2015 року підприємство поставило завдання значно знизити обсяги споживання природного газу для основного виробництва і перейти на використання альтернативних джерел енергії.