الرئيسية / Коментар БХФЗ до інформації АМКУ

Коментар БХФЗ до інформації АМКУ

09.09.2022

Коментар БХФЗ до інформації АМКУ

ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», є конкурентом та одним за мажоритарних акціонерів ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», пакет акцій якого ПрАТ ФФ «Дарниця» придбала на непрозорому аукціоні у Київської міської ради в 2015 році. До придбання пакету акцій всупереч вимогам законодавства України ПрАТ ФФ «Дарниця» не отримувала дозволу Антимонопольного комітету України.

Набувши право власності на акції ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» з 2015 року ПрАТ ФФ «Дарниця» вдається до дій, що мають ознаки корпоративного шантажу, з метою отримання контролю над конкурентом. Для цього «Дарниця» використовує різні методи – у тому числі подає надумані позови, зокрема через підставних осіб, проводить агресивну скупку акцій у міноритаріїв, подає на БХФЗ та посадових осіб БХФЗ численні скарги в НКЦПФР та АМКУ, здійснює блокування рішень Наглядової ради БХФЗ тощо. Юридичний супровід ПрАТ ФФ «Дарниця» здійснюють адвокати АО Юридична фірма «ЕКВО», бенефіціари якої були тісно пов’язані з керівництвом АМКУ. Слід зазначити, що окрім спотворення та перекручування інформації про БХФЗ, адвокати «ЕКВО» також вдаються до дискредитації нашої компанії, зокрема шляхом надсилання компрометуючих листів в державні контролюючі органи країн, на ринки яких БХФЗ поставляє власну продукцію.

У березні 2021 року ПрАТ ФФ «Дарниця» подала до Господарського суду міста Києва позовну заяву до групи осіб (нинішніх та колишніх менеджерів БХФЗ) про відшкодування збитків, нібито заподіяних ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» при закупівлі фармацевтичної сировини (АФІ) у іноземних постачальників (справа 910/4707/21). В якості доказів ПрАТ ФФ «Дарниця» надала до суду незаконно здобуту інформацію щодо цін за якими БХФЗ закуповувало АФІ в 2014-2018 роках, власні коментарі, які не підтверджені належними доказами та розрахунками, а також сумнівні «експертні» висновки.

ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» не отримував ні від ПрАТ ФФ «Дарниця», ні від Антимонопольного комітету України копію заяви Дарниці до АМКУ про нібито розголошення або використання БХФЗ іншим чином відомостей, що містять комерційну таємницю «Дарниці». Але припускаємо, що мотивація цієї заяви така ж недолуга і надумана як і зазначені представниками «Дарниці»  підстави в позовній заяві по справі 910/4707/21. Підкреслюємо, що ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» не займався і не займається незаконним збором, розголошенням чи використання відомостей, що містять комерційну таємницю ПрАТ ФФ «Дарниця». Але ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» та відповідачі по справі в Господарському суді міста Києва використовують всі законні та допустимі докази для спростування надуманих «Дарницею» звинувачень.